nu är alla kalas klara:)

sista har precis gått*puh* stackars Mollie o Pajas har fått stå ut m ett x antal slag o drag m.m o jag har gått på repeat låt katten o hunden va ifred o akta  dom inte bits vet inte hur många ggr ja sa d! jaja..
fick massa mera fina presnter!mest pengar!
ne nu orkar ja inte skriva mer!!

Kram o god natt(ja nu, är skit trött)

dagen efter!!

Hade 20ä
års fest m Hille igår! mina kompisar utom stalltjejerna förstås tacka nej!! så d va mest H folk! o Johan oxå;) hade kul när mina dök upp! Tack för presenten!! fick presentkort på gina på 350kr! PERFEKT!!
nu ska ja baka, ligger efter i schemat är lite seg idag!! annars mår ja fin fint!!
uppd senare!!
Kram S

nu drar ja!


söker fakta om Chrons!

nu är d "bekräftat" ja har Chrons o inte ulcerös colit!!hitta lite fakta!!:

Kronisk inflammation i tarmen

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation som kan drabba hela mag-tarmkanalen från munnen ända ner till ändtarmsöppningen. Inflammationen sätter sig vanligen i nedersta delen av tunntarmen och första delen av tjocktarmen.

Ibland drabbas bara den ena av tarmarna, antingen tunntarmen eller tjocktarmen. I några fall är det ändtarmsöppningen som blir inflammerad. Däremot är det mer sällsynt att sjukdomen sätter sig i munnen eller svalget, eller att den drabbar matstrupen, magsäcken eller tolvfingertarmen.

Sjukdomen kommer i perioder
Det är oklart vad som orsakar sjukdomen. Någonting sätter igång kroppens immunförsvar. Slemhinnan i tarmen angrips och får djupa sår.

Typiskt för Crohns sjukdom är att den kommer i perioder som är olika långa, så kallade skov. De här perioderna övergår sedan i lugnare faser då man inte känner av symtomen så mycket. Ibland kan symtomen försvinna helt en tid. Men själva sjukdomen kan inte botas eller helt försvinna.

tunn- och tjocktarmen Hela mag-tarmkanalen kan drabbas av crohns, men oftast är det tunntarmen (1) och tjocktarmen (2) som inflammeras.

Besvär från mage och tarm

Symtomen vid Crohns sjukdom är:

  • Magknip efter att man har ätit, eftersom avföringen får svårare att passera när det blir ärrbildningar i tarmen.
  • Ont i magen som kan vara öm om det bildas djupa sår i tarmväggen. Såren gör att det blir ansamlingar av var i bukhålan och i tunna gångar, fistlar, som bildas mellan tarmen och andra kroppsdelar eller huden.
  • Diarré och ibland problem med att avföring läcker ut genom ändtarmsöppningen.
  • Feber och man känner sig allmänt sjuk.
  • Trötthet, eftersom kroppen får svårare att att ta upp näring från maten. Bland annat kan blod och äggviteämnen förloras ut i tarminnehållet.
 

Ibland påverkar sjukdomen andra kroppsdelar

Det förekommer att andra delar av kroppen också drabbas av inflammation. Vanligast är att man får problem med lederna, ögoninflammation eller hudförändringar. I sällsynta fall kan man få sjukdomar i levern eller njurarna. Risken för att få blodproppar och tarmcancer ökar också något.

 

De som drabbas är ofta unga

I Sverige blir ungefär 400 personer sjuka varje år. Kvinnor och män drabbas ungefär lika ofta. Det vanligaste är att man insjuknar första gången när man är mellan 18 och 30 år, men man kan drabbas i alla åldrar.

Sjukdomen har långsamt blivit allt vanligare och förekommer i hela världen. Mest finns den i Europa och Nordamerika.

 

Sjukdomen finns ofta i familjen

Troligen är det en kombination av arvsanlag och yttre miljöfaktorer som orsakar Crohns sjukdom. Personer med vissa gener har en ökad risk att bli sjuka. Sjukdomen finns många gånger i släkten, men risken för att sjukdomen ska gå i arv till barnen är ganska liten. Crohns sjukdom smittar inte.

 

Rökning förvärrar sjukdomen

Är man rökare och har fått diagnosen Crohns sjukdom kan sjukdomen försämras om man fortsätter att röka.

Om man har blivit opererad för sjukdomen är det särskilt viktigt att sluta röka eftersom det är det allra bästa man kan göra själv för att inte bli sämre igen.

 

Man kan inte förhindra att sjukdomen bryter ut

Det finns inget säkert sätt att förebygga Crohns sjukdom. Det enda som kan ha en viss effekt är att avstå från rökning. Om man däremot har fått sjukdomen finns det mycket som man kan göra för att minska besvären. I kapitlet Vård och behandling kan man läsa mer om detta.

 

Bättre livskvalitet

Förr i tiden var följderna av Crohns sjukdom och operationer som gjordes till följd av sjukdomen mycket värre än vad de är i dag. Därför har sjukdomen fått ett skrämmande rykte.

I dag kan man få mediciner som gör att symtomen minskar och som håller tillbaka sjukdomen under många år. Ibland blir man opererad. I många fall kan man leva i stort sett som vanligt. För de allra flesta påverkar sjukdomen inte hur länge man lever.

Bra med regelbundna tandläkarbesök

Crohns sjukdom kan innebära att tarmen inte kan ta upp all den näring som maten innehåller. Därför är det vanligt att man äter flera mellanmål om dagen. Det är också vanligt att det man äter innehåller mycket socker som kompensation, vilket ökar risken för att få hål i tänderna. Därför är det viktigt att vara noga med att sköta sina tänder och att gå på regelbundna besök hos en tandläkare
.

När medicinen inte hjälper behövs operation

En operation är nödvändig om inflammationen är så kraftig att man trots medicin har svåra symtom eller om medicinen ger så mycket biverkningar att man måste sluta.

En annan orsak till att det behövs en operation är att det har blivit komplikationer. Det kan till exempel ha blivit stopp i tarmen, fistlar, blödningar eller varbildningar. När den sjuka delen av tarmen har tagits bort, kopplas eller sys ändarna vanligen ihop så att tarminnehållet passerar samma väg som före operationen
.


 
läste även att man kan få blåmärken lätt(japp d stämmer) o sår utan andledning japp d har ja oxå fått! hmmmm.... jaja bara o vänja sig!!
ne nu ska ja kissa Mollie för nu är d snart dax o åka!

mammas nya misse-PAJAS


söt el hur!!

halloj

idag har ja hunnit köpa lite julklappar o ett viktigt tel samtal o ett besök hos barnmorskan!! värsta effektiv! sitter just nu o myser m mammas nya katt! Han heter Pajas och kmr ifrån djurskyddet! tervliga djur men jävlitt otrevlig personal!!!!!! ska skaffa en ny katt så Molie har lite sällskap på dagarna när ja börjar kursen!!


Va på sjukan i Tis och fick svar på undersökn jag gjorde när jag låg inne!! inte konstigt om man mår illa har hög feber o ont i magen när man nästan har 1m tarm som är inflammerad! så nu äter ja kortison igen!*SKIT PISS HELVETTE*

oså va man 20 helt plötsligt 20!! har jämt lite åldersnojja:P :( har redan brännt 500 spänn på sjukvården på 2 ggr dessutom! dyrt o bli stor!!

ne nu ska ja aktivera min plutthunn.....

O ikväll får ja låånga fina nagla:D

RSS 2.0